RETOUR DES ILES 2019

Unikátní víno má tmavou, hustou, sytou granátovou barvu. Díky metodě vinifikace má velmi silné aroma červených zralých bobulí. Víno je v puse pozoruhodně vyvážené, harmonické s plným tělem a masitým šťavnatým charakterem. Nabízí hluboký, expresivní dojem s dominancí ovoce, doprovozené měkkými třísly a smyslným dlouhým závěrem. 


  • Skladem
7 500 Kč
Kategorie: LE PUY
Oblast původu: Bordeaux
Odrůda: Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenere
Barva: červené
Druh: tiché
Obsah alk.: 13%
Obsah cukru: suché
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Kozumace: 2035
 

Bordeux_newExtrémně vzácné cuvée je tvořeno odrůdami 3/4 Merlot a zbytek Cabernet Sauvignon ze starých vinic o průměrné věku 85 let. Víno nejprve zraje 1 rok v použitých barique sudech a následně pluje na holandské lodi po dobu 10 měsíců po oceánu. Jde o selekci 4 sudů, které se naloží na plachetnici v La Rochelle a následně se plaví s ostatními komoditami (cognac Camus, káva, hedvábí atd.) po Atlantickém oceánu. Víno je vystaveno po celou dobu vlivu větru a mořských vln či výkyvu teplot, čímž se dociluje opravdu unikátní vinifikace, která odkazuje na starosvětský profil vína. Víno je díky tomu extrémně intenzivní v aroma i chuti.  Velmi raritní víno jehož produkce je pouhých 1200 lahví ročně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

le puy

Le puy vlastní rodina Amoreau od roku 1610. Bývalé keltské opidum bylo postupně přestavěno na venkovské chateau. Plocha vinic se rozkládá na 54ha k nimž patří ještě 50 ha sadů, lesů, hájů a jezer. Vinařství sídlí v Saint Cibard nacházejícího se SV od Pomerol (cca 18km). Hospodaří se výhradně organicky a biodynamicky. Při orbě jsou využíváni koně. Vinařství pracuje bez umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů, umělých kvasinek. Terroir se nachází na vápencové plošině (3 různé polohy), kterou tvoří jíl, vápenec a křemen. Jižní expozice, dostatek slunce a tepla tvoří výtečné klima pro tamní odrůdy - Merlot (85%), Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Carmenére, Malbec a menší výsadba Semillon.  Sběr probíhá výhradně ručně s úplným odzrněním, následuje spontánní kvašení v dubových sudech (foudre) či malých barrique. Fermentace je dlouhá 2-4 týdny, následuje zrání 24 měsíců ve starých sudech. Vína nejsou čiřena ani filtrována. Síra je použita pouze před lahvováním v minimálním množství. Láhve jsou ručně zavoskovány.