Novinky

Jarní nálož Alsaských Ryzlinků

Minulý týden dorazila horká várka tekutého slínu z Alsaska. Jaro bez Rieslingu si nelze představit, což je důvod proč jsme doslova naplnili sklep Rieslingy od Domaine Loew. Ochutnejte je s námi!

 

Etienne a Caroline Loew hospodaří na 12 ha ve Westhoffenu. Manželé Loew vyrábí precizní a čistá, osvěžující vína se značně minerálním charakterem. Půdy jsou tvořené slínem a vápencem. Velkou péči věnují opěvovanému Ryzlinku rýnskému nebo také znovuzrozenému Sylvánu. Výroba i zrání se odehrává v sídle z 18. století, kde se nachází výrobna, lisovna i ležácký sklep.

Hrozny po ručním sběru primárně kvasí díky divokým kvasinkám v nerezových tancích, kde následuje jejich krátkodobý kontakt se slupkami. Po lisování a fermentaci vína zrají v nerezových nádobách či v použitém dřevě na jemných kalech minimálně 9 měsíců. Před lahvováním jsou vína hrubě filtrována, síra je použita v malém množství před lahvováním.

 

RIESLING BRUDERBACH 2018 "CLOS DE FRÉRES"

Harmonický, minerální Ryzlink s dlouhou dochutí. Na nose jsou cítit minerály, zralé broskve, eukalyptus s podtóny zemitosti a prachu. V puse probíhá exploze křupavosti a svěžesti. Tmavě žlutá barva s jiskrnými odlesky poukazuje na velký ročník. 

RIESLING SUESSENBERG 2019

Jde o plný, hedvábný Ryzlink, kde na patru dominují tony sušeného ovoce, ořechů a mandlí. Dlouho doznívající závěr podpírá slaná minerální linka. Nádherné intenzivní aroma vína kombinuje kouřovo minerální tóny s tóny zralých citrusů. Harmonická chuť je doprovázena citrusovou šťavnatostí.

RIESLING GRAND CRU ALTENBERG DE BERGBIETEN 2019

Po otevření ukazuje sílu, tučnost s tony eukalyptu, heřmánku.Elegantní minerální nos nabízí aroma bezového květu, lékořice, drceného křemene. V puse suché, hluboké s tony dominující v chuti podepřené peprnou kyselinou. Dlouhotrvající delikátní dochuť je tvořena jemnými tříslovinami se slanou minerální linkou. 

loew 

Archivní vína z Jury

Podívali jsme se do archivu a našli jsme tam pár zajímavých, vyzrálých vín. Ochutnejte netradiční vína od skvělých producentů z Jury.

 

Vin Jaune je symbolem oblasti Jura. Jde o 100% Savagnin, kterému se daří nejvíce na kopcích s podloží z modrých a šedých slínů pocházející z druhohor či třetihor. Po ruční sklizni je odrůda odzrněna, přímo lisována, následné zrání probíhá v použitých barrique sudech a to, minimálně 6 let a 3 měsíce pod vrstvou, které je označována jako voile či flór (bílý povlak na hladině vína, tvořen unikátními kvasinkami).

Díky této vrstvě dochází k anaerobnímu zrání vína (bez přístupu kyslíku). Jelikož se sudy nedolévají, dochází k odparu vína a vzniká tak nenapodobitelný jedinečný mok, který má intenzivní aroma, výraznou chuť po oříšcích, minerálech a soli. Obsah láhve je 62 cl (tzv. clavelin)– přesně tolik totiž zbude z jednoho litru vína po víc než šestiletém zrání na sudu.

 

DOMAINE DE LA PINTE - SAVAGNIN 2000

Raritní kousek z výtečného ročníku 2000, který dal velká vína. Hustá, kalnější tmavě žlutá barva, která míří až do jantaru.  V nose je cítit oxidativní aroma, které je velmi jemné, elegantní, vícevrstevnaté. Kromě oxidativních tónů (ořechy, sušené ovoce, kari listy, sůl) se objevují tony, podhoubí, bílé čokolády, sušeného ovoce a minerálů. V puse koncentrované se značnou tenzí, tučné a hutné s velkou dávkou salinity. Měkké a přístupné na patru s velkým a dlouhým závěrem.

 

DOMAINE DE RONCES - VIN JAUNE 2007

Orbagna, ležící na jižní cípu Cotes du Jura, patří do Revermont (část pohoří Jura) s jiným klimatem a půdním složením (více vápence). Vin jaune od Domaine Ronces má tmavě žluto bronzovou barvu. Aroma nabízí komplexní zážitek  v podobě ořechů, sušeného ovoce, bílých květin. V chuti je subtilní, měkké, zakulacené s ořechovými tony, dále  zelené jablko exotické koření (kari, zázvor). Dochuť vína je velmi dlouhá se sametovo minerálním charakterem. 

 

VALENTIN MOREL - VIN JAUNE 2010

Elegantní, lehký, skvěle pitelný styl od Valentina Morela se ukazuje i v jeho prvotině s Vin Jaune, které vyrobil se svým otcem z top ročníku 2010.  Tmavá žlutá barva s odlesky slámy. Aroma je vícevrstevnaté, mocné s tony ořechů, medu, sladkého koření, toastového chleba, kari. V puse příjemně nakyslé, svěží. Jemné a decentní na počátku. Po chvíli nastupuje plná pusa sušených ořechů, orientálního koření, macerovaného čaje, smetany, tabáku. 

 

DIDIER GRAPPE - VIN JAUNE 2010

Pravděpodobně jedno z nepřirozenějších žlutých vín ze skvělého ročníku 2010 zobrazuje nekompromisní styl vinaře, který svou půdu v St.Lohtain zkrátka miluje.  V nose víno omámí komplexním aroma ořechů, mandlí, sušeného ovoce a soli , díky způsobu zrání (pod vrstvou kvasinek) na patru ucítíte tony zelených vlašských ořechů, smržů. Jemný, ovšem svěží a šťavnatý závěr poukazuje na zcela nahé, upřímné, skvělé víno.

P3247430

NOVÝ ROČNÍK LE PUY 2018

Zařadili jsme do nabídky nový ročník fantastického vinařství Le Puy.  Rok 2018 byl pro vinařství komplikovaný a i přes nízký výnos hroznů, dal skvělé, vysoce hodnocené víno. 

 

Vinařství Le Puy pochází z nejznámější vinařské oblasti Bordeaux ve Francii, kde vznikají zajímavá a velmi osobitá vína s velkým věhlasem. Le Puy vlastní rodina Amoreau od roku 1610. Jedná se o bývalé keltské opidum, které bylo přestavěno na venkovské stavení. Plocha vinic se rozkládá na 54 ha, k nimž patří ještě dalších 50 ha sadů, lesů, hájů, luk a jezer. Vinařství sídlí na pravém břehu řeky Dordogne ve vesnici Saint Cibard.

 

Le Puy na vinici využívá při orbě koně  a zbytek obstarávají lidé

 

Rodina Amoreau hospodaří biodynamicky a využívá permakulturní zemědělství. Na vinicích jsou při orbě využívány koně, zbytek obstará lidská práce. Terroir vinic se nachází na vápencové plošině, kterou tvoří jíl, vápenec či křemen s povrchem z červeného jílu. Unikátní starosvětské Bordeaux se vymyká klasickým konvečním Cru Classé. Ať svoji dlouhou historií (400 let) či přístupem na vinici a ve sklepě. Vína z Le Puy jsou požitkářským zážitkem, nabízejí radost, štěstí každému, kdo víno ochutná. 

 

Chateau le Puy - France 03
 

Teď něco k novému ročníku. Emilien 2018 se hodně liší od svého předchůdce z ročníku 2017. Zatímco 2017 je velice hravá, svým způsobem divoká, tak 2018 je plná, hutná a vrstevnatáVíno má intenzivní granátovou barvu s fialkovými odlesky na okraji. Aroma vína je výrazné a pronikavé s dominancí černého ovoce, červeného rybízu a lanýžů. V puse je suché, čisté a velmi osvěžující. Působí velmi elegantně a komplexně. Znatelné třísloviny ukazují další potenciál zrání. Emilien

 

Ročník 2018 je plným, komplexním vínem s dlouhým potenciálem zrání.

 

Hrozny pocházejí z mladších vinic jejichž stáří je kolem 45 let. Po ručním sběru jsou kompletně odtržené hrozny umístěny do starých betonových kádích, kde samovolně kvasí po dobu 4-5 týdnů. Po fermentaci je víno umístěno na 24 měsíců do starých dubových sudů. Víno je následně lahvováno bez filtrace a přidané síry. Celková síra je 10 mg/l.

 

 

Více informací o tomto víně naleznete zde.

 

 

 

 

 

 

Stránka 1 z 1 - 3 položek celkem