Novinky, Strana 3

27.1. DEGUSTACE VÍN Z ALSASKA - DOMAINE LOEW - LOT OF WINE, PRAHA UNGELT
Moje maličkost Vám představí vína z vinařství Domaine Loew. Vína, která najdete v naší stálé nabídce, pocházejí z 12 hektarů vinic vedených v biodynamickém režimu.  Jsou typická svou svěží mineralitou, ale to už posoudíte sami. Vlajkovou lodí Domain Loew je Ryzlink rýnský, ochutnáme také Sylván, Tramín, Rulandské šedé a další odrůdy. 
Připraveno bude 6 vzorků, včetně crémantu, který v posledních týdnech mizí nebezpečně rychle. Světlana k vínu připraví ochutnávku oliv, sušených rajčat a klobásek s pečivem. 
Co ochutnáte:
1. Crémant de Alsace brut nature
2. Sylvaner Westhoffen 2020
3. Riesling Muschelkalck 2020
4. Riesling Ostenberg 2019
5. Riesling Grand Cru 2019
6. Jus sur baies 2020 (oranžové víno)
7. Gewürztraminer Westhoffen 2018
 
Cena: 450 Kč za osobu
Kdy: 27.1.20201 v 19:00
Kde: Lot of Wine, Týn 640/2, Praha 1
Těšíme se na vás!
 
Rezervace můžete posílat na tento email nebo tel. 774 655 684.
Festival naturálních vín v Táboře - Bottled Alive 2022 - sobota 15.ledna 2022

Již tuto sobotu se představíme s víny v Táboře, kde se uskuteční další ročník naturálního festivalu Bottled Alive. Kromě tuzemského výkvětu se přestaví natuřální vinaři z Rakouska, Německa či Slovenska. Náš stánek najdete ve velkém sálu. Akce se koná ve Spolkovém domě Střelnice. U nás na stánku ochutnáte novinky z JZ Francie (Domaine Bonaguil ze Soturac, Capelanel z Cahors), Auvergne (No Control z Volvic) a taky klasiku Le Puy ze St. Cibard a Mamaruta za La Palme.

 

Předprodej vstupenek začne na GO OUT 11.11. 2021 v 11:00

Vstupné 590 (neomezená konzumace)  Počet vstupenek limitován na 400 kusů.

Sklenka Francie v magazínu F.O.O.D.

Mám velkou radost! Už jste viděli Sklenku Francie v magazínu F.O.O.D.?

V nejnovějším vydání Sklenka Francie v čele se mnou vybírá a páruje vína k jídlům Honzy Punčocháře v jeho restauraci U Matěje. Vybral jsem vína z celé Francie, která standardně máme v nabídce vín na webu.

Od listopadu navíc jsem součástí týmu F.O.O.D., kde v roli someliéra budu přispívat články na různá témata. Spolu se šéfredaktorem magazínu? Jirkou Hilgartem, oba milujeme dobré jídlo a víno, které dohromady tvoří zážitek.

 

cover-497268

Řízená degustace vín 2.9. v Poděbradech

Znáte biodynamická vína? Zajímá vás, jak se pěstují, čím se liší od běžných vín, a především jak chutnají? Pokud jste odpověděli na všechny předchozí otázky ano, zveme vás na řízenou degustaci francouzských vín, kterou pořádáme ve spolupráci s kavárnou Káva Poděbrady.

 

Čeká na vás celkem sedm vzorků vín nejlepší kvality za doprovodu poutavého vyprávění someliéra Martina Kudrnovského. 

 

Ochutnáte:

La Maison de Jura - Crémant Brut 2018

Domaine Mamaruta - Un Grain de Folie Pet Nat 2020

Domaine Loew - Suessenberg 2019

Domaine de Bonaquil - Rosésidéro 2019 (Vyprodáno)

Les Clos Perdus - L'Anne Rouge 2019

Domaine Mamaruta - Ratatouille 2019 (Vyprodáno)

Le Puy - Emilien 2017

 

Vstupné 490 Kč. Po celou dobu konání bude zajištěno občerstvení.

Akce se koná ve čtvrtek 2. 9. 2021 v 19:00 na zahradě Penzionu Twenty. Závazné rezervace na filip@kavapodebrady.eu nebo na telefonu 605 475 185.

Těšíme se na vás!

rizena_degu_vin_2.9.2021

Poohlédnutí za slavností osvobozených vín Bojalien 2021

Ve Francii se každoročně pořádá řada festivalů věnovaných naturálním vínům, ale téměř žádná z nich nedosahuje takové atmosféry jako Bojalien. 

Bojalien, jedinečný vinařský salon, věnovaný naturálním vinařům z Beaujolais a jejich přátelům. Je to především večírek plný syrových nestrojených vůní, chutí, které jsou autentické a nezkreslené! Tak jak to máme nejraději. Oslava čistých vín, bio potravin a radosti ze života!

Letošní ročník proběhl nedaleko Arbois v krásném prostoru bývalé kartonérie, která slouží jako funkční kulturní prostor. Nečekejte žádné strojené pózy, cedule s vystavovateli nebo snad seznam vinařů. Vše se řídí spontánností, přirozeností a především volností!

 

Boujalien

 

Přicházel jsem s očekáváním, odcházel jsem v euforii. Line up z Beaujolais byl plný hvězd – Rémy Barbosa, Philippe Jambon, Robin Goutelier Domaine de Grottes.

K nim připočtěte mého domácího miláčka „druida“ Didier Grappe, divočáka Kanage Vins, zapáleného Corentin Houillon (Savojsko) nebo známější La Sorga a Patrick Bouju. Byla to opravdu jízda!

Aby toho nebylo málo, doplnil už tak nadupaný program fantastický Adrien de Mello (Domaine De La Petite Souer), Alice Hock (Roussillon) nebo vinaři z Ardeche (Picatier) či Forez (Reves oubliés).

Bylo z čeho vybírat, takže se máte na co těšit! Pokud vše půjde, jak má, tak už v září představíme některé vinaře v Čechách!

 

PXL_20210712_091156929 2

Letní vinné osvěžení aneb svádění po francouzsku!

Když se řekne víno na léto, většinou se vybaví bubliny. My si to ale nemyslíme. Proto jsme sestavili kombo 4. chutných vín, které Vám horké počasí udělají zas o něco příjemnější. 

 

Domaine Mamaruta - Constellations 2019

Bílé cuvée z odrůd Macabeu, Carignan Blanc a Grenache Gris ze starých keřů poblíž mořského útesu. V chuti plné, kulaté s dobrou délkou a svěžestí. Dochuť je dlouhá, slaná a příjemně minerální. Tahle citrusová jízda se jen tak neomrzí!

Le Maison de Rose - Savagnin Novelin 2018

Savagnin z nejlepšího vinohradu Novelin, ležícím v srdci vesnice St. Lothain. Přímé, dobře strukturované se znatelnou kyselinou. Patro zaplní citrusovo-smetanové tóny doplněné o svěží minerální linku až slanost.

Le Puy - Rose Marie 2018

Skvostný klaret z Merlotu, který se lahvuje pouze ve vydařeném ročníku. Dominuje intenzivní a čisté aroma plné drobného červeného ovoce, pivoněk, květů růže. V puse suché, plné a lahodně kulaté s jemnými třísly. Roční produkce je pouze 1200 lahví.

Domaine de la Pinte - Poulsard L´Ami Karl 2018

Parádní Poulsard z nejstaršího vinohradu této odrůdy. Hezká granátovo červená barva. Na patru ucítíte jemný vyrovnaný, čerstvý dojem. Osvěžující chuť doplní jemně kořeněná chuť, podpořená příjemným tříslem. 

 

FullSizeRender 5

Vína ze zapomenutých vinic, kterým Paul Old vdechuje život!

Z Jihu dorazili také čerstvě nalahvované novinky od Les Clos Perdus. Kromě stálic, můžete ochutnat zajímavý červený Extreme a žhavou oranžovou prvotinu Caribou. Není na co čekat!

 

Malé vinařství vzešlo na svět v roce 2003. V současné době vlastní Deborah a Paul Old 16 ha vinic, rozdělených na 35 malých míst v rozličných regionech - Corbiéres Maritime, Haute Corbiéres a Vallée de l´Agly. Hlavní myšlenkou rodiny Old je pracovat s  tradičními odrůdami Languedocu na rozličných půdách v harmonii v přirozeném prostředí a s minimálním lidským zásahem.

Les Clos Perdus hospodaří organicky a biodynamicky na desítkách parcel odkud pocházejí zcela přirozená vína. Zdravé hrozny sklizené ručně putují do blízkého slepa v Peyriac de Mer, kde vše kvasí spontánně. Jednotlivé odrůdy kvasí a zrají v betonu, dřevu i starých kádích. Se sírou se pracuje minimalisticky a s rozumem. Vína jsou jemná, decentní ale velmi sofistikovaná, hluboká s jižanskou jiskrou, která jim dává temperament.

 

L´Anné Blanc 2020

Směs Macabeu, Grenache a Muscatu tvoří plné, hutné jemně slané víno s parádní kyselinou, které osvěží v horkých letních dnech.

L´Anné Rouge 2019

Klasika ke grilu či pizze, která zobrazuje ročník v okolí Peyriac de Mer, nikoli odrůdy! Vyvážená směska tradičních odrůd s velkou dávkou pitelnosti díky svému ovocno-zemitému projevu.

Project 108 Blanc Caribou 2020

Oranžová prvotina z rukou Paul Old dopadla na výbornou! Rovnováha a harmonie mezi tříslem a ovocem, bylinnými tony vykouzlí úsměv na tváři i neználkovi oranžových vín!

Mire La Mer 2017

Mouvédre, Carignan a Grenache z Corbiéres se spojily, aby dohromady daly měkkoučké,  šťavnaté, hladké cuvée s vele jemnými třísly a dlouhým potenciálem zrát.

Extreme Blanc 2020

Už název napoví, že tohle víno není nic obyčejného. Směsná výsadba 1 ha Grenache z roku 1898 na strmých svazích v údolí Agly je základem pro tohle unikátní směsku! Hebké, vícevrstevnaté a dost hluboké pití s neuvěřitelnou komplexností! Pomeranče, kandovaná kůra, propolys, vlašský ořechy, slanost! Limitka jak má být!

Extreme Rouge 2020

Autochtonní odrůda Lladoner Pelut (nebo africká Grenache) s kapkou Syrahu ze 2 ha staré výsadby na břidlici v horách dávají minimum hroznů (výnos 5-10 hl/ha) pro komplexní skvost který zraje 20 měsíců ve starých sudech. Délka, hloubka, intenzita a pocit mocnosti, opojení obohatí vaši mysl po pár locích Extremu!

FullSizeRender 4

Je libo svačinku? Štáva z jihu je na skladě!

Přijeli nám dlouhoočekávané novinky z jihu. Nechte se unášet aktuálním ročníkem od Marca Castana. Čeká na vás 6 krásně pitelných a komplexních vín!

 

Marcovo vinice se rozkládají na 15 ha kolem měst La Palme a Leucate na jílovito-pískovcových půdách, které hraničí s malým jezerem a mořskými útesy Středozemního moře. Od roku 2009 se stará o vinice, který mu odkázal jeho děda. Marc si pro své řemeslo vybral svobodu, která mu dává možnost dělat si co chce. Jeho filosofie se opírá o ekologické hospodaření, využívání bylinných preparátů a užívání zvířat - skotských krav na vinicích.

Oproti ostatním vinařům sklízí hrozny 3 týdny před klasickou dobou sklizně. Nepotřebuje laboratoř a moderní technologie, stačí mu ochutnávání hroznů a jde se na věc! Hrozen si uchovává aciditu vytvářející lepší vyváženost s alkoholem. Vynechává dlouhé macerovaní či četné přetáčení moštů, ve sklepě pracuje s minimálním zásahem. Nefiltruje, pracuje bez síry. A to nás baví!

Jak popsat vína od Mamaruty? Jsou čerstvá, křupavá, svěží, zkrátka glou glou! Nakopnou vaše chuťové pohárky super kyselinou a mineralitou, které jižní vína dost často postrádají! Hodí se do gastra, ale i pod pergolu nebo do skleníku k práci...

 

Constellations 2019

Kde jsou ty časy, kdy jižanská vína byla plochá, hořká a plná alkoholu! Tenhle mix Macabeu, Grenache gris a Carignanu voní a chutná

jako mořská salina. Je plná bylin, citrusů a v puse je tvrdý jako víno z Jury!

Trafalgar 2020

Štavnatá a křupavá oranžáda z Muscatu je vyrobena karbonickou macerací. Výsledkem je hluboké, komplexní, oranžové pití s funky charakterem.

Razzia Sur Le Fitou 2019

Super tasty lehkonohé Fitou, které baví a láká svým ovocno-zemitým aroma a žiznivým charakterem.

Minute Papillon 2020

Intenzivní, pulzující, zemitý s notnou dávkou ovoce. Takový je motýl ze Syrahu!

Oracular Pet Nat 2020

Kdo si hraje nezlobí, a to platí i tomhle pet natu z Macabeu, který je čerstvý, minerální, hravý a explozivně ovocný se slaností v závěru.

Grain de Folie Pet Nat 2020

Čerstvá křupavá minerální "malinovka" ze Syrahu a Carignanu, která uhasí tu největší žízeň.

IMG_3864

Letní růžové svádění

Léto už visí ve vzduchu a probouzí naše chutě a touhy! Paprsky ohřívají všechno kolem nás, a proto je potřeba se pořádně zchladit a udělat si život sladkým! Zbytkový cukr v naturálním vínu? Ano, i to máme! Skvělé, čisté a svůdné jsou bubliny od Renardat Fache ze Méringatu v Bugey!

Malinká apelace Cerdon, jenž je součástí Bugey, je zřejmě nejznámější částí tohoto regionu ve východní Francii. Navzdory svoji lehkosti, něžnosti (8% alkoholu) a líbivosti, se tohle růžové florální, hroznově polosladké rosé dostalo do celosvětového povědomí!

Krev, pot, slzy spousta úsilí stojí místní, aby zde mohli pěstovat a sklízet hrozny. Těžce přístupné terény znemožňují použití strojů. Díky ruční práci a vhodnému klimatu jim příroda na oplátku vrací ty nejšťavnatější hrozny, ze kterých pak vznikají skvělá vína.

FullSizeRender 2

Vysoko položené vinohrady se rozkládají v Jurských horách (kolem města Cerdon) mezi úzkými údolím. Tvoří úchvatnou mozaiku strmých jihovýchodně orientovaných vinohradů, které využívají spíše ranní než odpolední slunce (přirozená kyselost hroznů) a dobře odvodněné půdy k ideální dozrání hroznů Gamay a Poulsard. Terroir je tvořeno mixem slínu, vápence a jílu na tvrdém podloží.

Méně známý, ovšem o to zajímavější je tzv. ancestrální způsob výroby vína, tolik odlišný od tradiční metody (není zde sekundární fermentace pomocí kvasnic). Prvotní fermentace je po 2 měsících zastavena, víno putuje do láhve, je zakorkováno a připraveno k pití! Výsledkem této metody je doslova osvěžující růžová polosladká bomba, která připomíná mix čerstvých hroznů, malin, jahod, smetany s minerální slaností!

Méthode Ancestrale 2018

Samotné víno má intenzivní růžovou barvu s pravidelným a jemným perlením. Aroma je plné čerstvých hroznů, červeného rybízu, lesních jahod a růží. V chuti je víno plné, kulaté s vyšším zbytkovým cukrem, který je skvěle vyvážen přísnou kyselinou a minerální slanou linkou. Díky svoji šťavnatosti a eleganci se skvěle snoubí s čerstvým ovocem, ovocnými dezerty nebo zmrzlinou.

renardat fache

Zázrak z Côte de Beaune - Chandon de Briailles

Blištivý naturální klenot sídlící na severu vesnice Beaune je stále trochu v pozadí oproti známějším kolegům z Côte-d'Or, ačkoli svým přístupem a kvalitou doslova drtí věhlasnější páťáky z regionu. Rodina de Nicolay vytváří oslnivá vína, která vás hluboce poznamenají svoji čistotou, jiskrou, elegancí a noblesou.

 

Panství Chandon de Briailles se nachází v oblasti Cotes de Beaune, kde majitelé, rodina de Nicolay hospodaří ve 3 obcích (Savigny les Beaune - sídlo vinařství, Pernard - Vergelesses a Aloxe Corton). Sídlo vzniklo v 18.století, v roce 1834 zde byly vysazeny první keře révy. Současný majitel, rodina de Nicolay,  pěstuje hrozny v okolí Savingy od roku 1988 organicky, od roku 2011 je statek plně biodynamickým (14 ha).

Hlava vinařství, Fracois de Nicolay vede podnik se svou sestrou Claude. Oba vyznávají tradiční vinifikaci burgundských s lehkou obměnou - při fermentaci využívají i celé hrozny kvůli lepší parfémovosti, aroma. Dlouhá elevage je podpořena zráním vína ve starém dřevě (demi muids, barrique 228l), která trvá 15 - 18 měsíců. Vína nejsou filtrována a jsou minimálně sířena.

Výsledkem této přirozené výroby a zrání jsou velmi expresivní, rafinovaná, zároveň dužnatá a strukturovaná vína.

 

Les Saucors Blanc 2017

Les Saucours (0,6 ha) tvoří mix mladší a starší výsadby na jílovito-vápencovém podkladu. Hrozny po ručním sběru byly lisovány a fermentace proběhla v demi muids a část v barriques (obojí staré dřevo). Poté zrály v použitých barriques po dobu 18 měsíců. Víno má tmavší žlutozelenou barvu. Po nadechnutí ucítíte zralé ovoce, žluté květiny, chlebovou kůrku a smetanu. V chuti suché, dobře stavěné a bohaté. Svádí k dalšímu napití díky své živosti a jemné hořkosti, vše je krásně vybalancováno díky přítomné kyselině. Závěr je dlouhý, minerální se stopou žlutého ovoce.  

Savigny Les Beaune Rouge 2017

Cuvée Pinotu Noir pochází ze dvou parcel - Aux Fourneaux z 1960 a Les Saucours z 1976. Víno bylo vinifikováno bez třapin, zrání proběhlo 18 měsíců v použitých sudech. Čistá středně rubínová barva s odlesky granátové. Expresivní aroma divokých malin, kandovaného ovoce, sušených květin až růží. V chuti středně plné, dominuje drobné ovoce, třešně, zemitost a příjemná svíravost díky tříslu. Svěží a čerstvé s pěknou kyselinou. 

1er Cru "Les Laviéres" 2017

Pinot Noir z vinice Les Lavieres, jejíž stáří přesahuje 60 let, je tvořena jílem a silnou vrstvou vápence, který dává vínu silnou mineralitu na patře a pocit slanosti v závěru. Po ručním sběru, hrozny fermentovali v betonu a trokonických kádích ze dřeva po 3 týdny. Následně víno zrálo v použitém dubovém dřevu (228l) 18 měsíců. Komplexní aroma připomíná letní třešně, okvětní lístky růží, rybízové listy. Bohatou širokou aromatiku doplňuje sladké koření, zemitost a mineralita. V puse je suché, čisté, středně plné a fantasticky šťavnaté. 

IMG_1239

 

Stránka 3 z 4 - 34 položek celkem