BARTHELEMY 2011

Víno nabízí hluboké rubínové tony s odlesky fialek a granátu. Komplexní a více vrstvené aroma je plné cassis - černého rybízu, švestek, sladkého koření a tmavé čokolády. Na patře působí vrstevnatě a hladce, díky dobře zakomponovaným tříslovinám. V chuti je suché, plné, elegantní. Dominují tony černého ovoce, ucítíte jemný dotyk sudu a zemitost. Závěr je dlouhý a vyrovnaný, plný cassis a čokolády.


  • Skladem
2 900 Kč
Kategorie: LE PUY
Oblast původu: Bordeaux
Odrůda: Merlot, Cabernet Sauvignon,
Barva: červené
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 13,8%
Objem: 0,75l
Certifikace: DEMETER, Ecocert
Kozumace: do 30 let
 

Bordeux_newVinohrad Les Rocs, odkud pocházejí hrozny, leží hned vedle venkovského sídla Le Puy. Je tvořen vzácnou směsí půdy vápence a červeného jílu na povrchu. Keře zde mají průměrný věk 80 let a kořeny révy sahají hluboko do podloží. Hrozny po ruční sklizni putují do starých betonových kádí, kde kvasí 4 -6 týdnů. Následně zraje 24 měsíců v použitých barriques. Víno je pravidelně mícháno na jemných kalech. Lahvování probíhá bez filtrace a přidané síry. Toto výjimečné cuvée je nalahvováno v archaické lahvi, kterou používali vinaři v 19. století. 

 

 

 

 

 

 

 

 

le puy

Le puy vlastní rodina Amoreau od roku 1610. Bývalé keltské opidum bylo postupně přestavěno na venkovské chateau. Plocha vinic se rozkládá na 54ha k nimž patří ještě 50 ha sadů, lesů, hájů a jezer. Vinařství sídlí v Saint Cibard nacházejícího se SV od Pomerol (cca 18km). Hospodaří se výhradně organicky a biodynamicky. Při orbě jsou využíváni koně. Vinařství pracuje bez umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů, umělých kvasinek. Terroir se nachází na vápencové plošině (3 různé polohy), kterou tvoří jíl, vápenec a křemen. Jižní expozice, dostatek slunce a tepla tvoří výtečné klima pro tamní odrůdy - Merlot (85%), Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Carmenére, Malbec a menší výsadba Semillon.  Sběr probíhá výhradně ručně s úplným odzrněním, následuje spontánní kvašení v dubových sudech (foudre) či malých barrique. Fermentace je dlouhá 2-4 týdny, následuje zrání 24 měsíců ve starých sudech. Vína nejsou čiřena ani filtrována. Síra je použita pouze před lahvováním v minimálním množství. Láhve jsou ručně zavoskovány.