Novinka Tip

VIN JAUNE 2012

Pravděpodobně jedno z nepřirozenějších žlutých vín. Zobrazuje nekompromisní styl vinaře, který svou půdu v St.Lohtain zkrátka miluje. V nose víno omámí svůdným komplexním aroma ořechů, mandlí, sušeného ovoce a soli. Díky způsobu zrání (voile - pod vrstvou kvasinek) na patře ucítíte tony zelených vlašských ořechů, smržů, másla a kari. Jemný, ovšem svěží a šťavnatý závěr poukazuje na zcela nahpřímné, skvělé víno. 


  • Skladem
2 300 Kč
Kategorie: JURA
Oblast původu: Jura
Odrůda: Savagnin
Barva: žluté
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 13%
Objem: 0,62l
Certifikace: AB, Ecocert
Konzumace: do 80 let
 

Jura_newVin Jaune je symbolem oblasti Jura. Jde o 100% Savagnin, kterému se daří nejvíce na kopcích s podloží z modrých a šedých slínů pocházející z druhohor či třetihor. Po ruční sklizni je odrůda odzrněna, přímo lisována, následné zrání probíhá v použitých barrique sudech a to, minimálně 6 let a 3 měsíce pod vrstvou, které je označována jako voile či flór (bílý povlak na hladině vína, tvořen unikátními kvasinkami). Díky této vrstvě dochází k anaerobnímu zrání vína (bez přístupu kyslíku). Jelikož se sudy nedolévají, dochází k odparu vína a vzniká tak nenapodobitelný jedinečný mok, který má intenzivní aroma, výraznou chuť po oříšcích, minerálech a soli. Obsah láhve je 62 cl (tzv. clavelin)– přesně tolik totiž zbude z jednoho litru vína po víc než šestiletém zrání na sudu.

didie grappeV roce 2001 dokončil charismatický Didier Grappe vinohradnické lyceum v Beaune. Tento rok začal obhospodařovat první vinohrady. Při studiích nasával informace na stáži u legendy Pierre Overnoy, jenž ovlivnil jeho názor na pěstování a výrobu vína.  Dnes pracuje na 4 ha v  St.Lothain. Hospodaří na 3 parcelách - Novelin, Champs rouge a Longefin. Od počátku přijal s pokorou a respektem svoji úlohu vinaře a rozhodl se pro nenásilné pěstování révy (striktní zelené práce, zatravňování vinic, použití bylinných výluhů pro posilnění vinice, nízké výnosy pod 25 hl/ha, sklizeň hroznů v maximální fenolické zralosti hroznů atd). Ve sklepě hospodaří nemanipulativně, nepoužívá aditiva či kvasinky, vína nečeří ani nefiltruje, lahvuje bez použití oxidu siřičitého. Terroir jsou šedé slíny z Lias a duhové slíny z Trias. Dle polohy vinice variuje obsah jílu a vápence. Vína z produkce od Didier jsou elektrizující a dechberoucí.