CRÉMANT DU JURA BRUT NATURE

Tmavší žlutá barva s jemným perlením ,které je vytrvalé. Menší bublinky se postupně uvolňují. Aroma je výrazné a intenzivní. Nabízí směs chlebové kůrky, toatů, másla a zralých citronů či drceného křemene. V chuti suché, přímé a velmi pružné. Na patru dominují tony citrusů a másla, dlouhá persistence ukazuje na delší zrání na láhvi. V dochuti se objevují tony minerálů a pečených jablek. Vhodné jako aperitiv k mořským plodům nebo pečeným ústřicím. 


  • Skladem
750 Kč
Kategorie: VALENTIN MOREL
Oblast původu: Jura
Odrůda: Chardonnay
Barva: bílé
Druh: šumivé
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 12,5%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Kozumace: do 5 let
 

Jura_newHrozny pocházejí z vinohradu Les Frins jenž tvoří na povrchu vápencová suť s podložím ze slínu. Základní víno pro tento krásný crémant zrálo v 500 hl sudech z dubu – demi muids. Hrozny pocházejí z ročníku 2018. Po roce je víno rozkvašeno přidáním čerstvého moštu ze Savagnin ročníku 2019. Poté je víno nalahvováno, uzavřeno provizorním uzávěrem. Po 18 měsících zrání na láhvi s pravidelným setřásáváním jsou kaly odstřeleny a je přidáno rezervní víno bez dosáže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentin Morel

Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po otci Jean Lucovi v roce 2014. Otec v Poligny hospodařil od roku 1985 organicky. Poté, co Valentin vystudoval práva ve Strasbourg, přišlo zásadní rozhodnutí v jeho životě. Místo kariéry špičkového právníkam zvolil návrat do rodné hroudy. Zde začal obhospodařovat 8ha v biodynamickém režimu.  Ve sklepě Valentin pracuje přirozeně s minimálními zásahy při výrobě (autochtonní kvasinky - spontánní kvašení, síra použita šetrně či  v žádném množství, pouze před lahvováním). Kvašení probíhá v nerezezu nebo sudech. Vína školí v použitém dřevě nebo nerezu. Vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.