RETOUR DES ILES 2015

Unikátní víno má tmavou, hustou, sytou granátovou barvu. Díky metodě vinifikace má velmi silné aroma červených zralých bobulí. Víno je v puse pozoruhodně vyvážené, harmonické s plným tělem a masitým šťavnatým charakterem. Nabízí hluboký, expresivní dojem s dominancí ovoce, doprovozené měkkými třísly a smyslným dlouhým závěrem. 


  • Skladem
7 500 Kč
Kategorie: LE PUY
Oblast původu: Bordeaux
Odrůda: Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenere
Barva: červené
Druh: tiché
Obsah alk.: 13%
Obsah cukru: suché
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Kozumace: 2035
 

bordaux_LE_PUYExtrémně vzácné cuvée je tvořeno odrůdami 3/4 Merlot a zbytek Cabernet Sauvignon ze starých vinic o průměrné věku 85 let. Víno nejprve zraje 1 rok v použitých barique sudech a následně pluje na holanské lodi po dobu 10 měsíců po oceánu. Jde o selekci 4 sudů, které se naloží na plachetnici v La Rochelle a následně se plaví s ostatními komoditami (cognac Camus, káva, hedvábí atd.) po Atlantickém oceánu. Víno je vystaveno po celou dobu vlivu větru a mořských vln či výkyvu teplot, čímž se dociluje opravdu unikátní vinifikace, která odkazuje na starosvětský profil vína. Víno je díky tomu extrémně intenzivní v aroma i chuti.  Velmi raritní víno jehož produkce je pouhých 1200 lahví ročně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASCAL_JEAN_PIERREPozoruhodné venkovské stavení Chateau Le puy vlastní rodina Amoreau od roku 1610. Bývalé keltské opidum bylo postupně přestavěno na venkovské chateau.  Jde o výjimečně tradiční Bordeaux, kde se postupy při pěstování révy i výrobě vína minimálně změnily. Plocha vinic se rozkládá na 54ha k nimž patří ještě dalších 50 ha sadů, lesů, hájů a jezer. Vinařství sídlí v oblasti Bordeaux, konkrétně v okresu Saint Cibard nacházejícího se severovýchodně od Pomerol (cca 18km). Hospodaří se výhradně organicky a biodynamicky (využívání přírodních preparátů, výluhů bylin, kompostu apod.). Při orbě jsou využíváni koně, vinice jsou částečně zatravněny. Vinařství pracuje bez umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů a umělých kvasinek. Vinice jsou situovány na stejné plošině jako St. Emilion či Pomerol. Terroir se nachází na vápencové plošině (3 různé polohy), kterou tvoří jíl, vápenec a křemen. Jižní expozice, dostatek slunce a tepla tvoří výtečné klima pro tamní odrůdy, z nichž klíčovou představuje Merlot (85%), dále Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Carmenére, Malbec a menší výsadba Semillon.  Sběr probíhá výhradně ručně s úplným odzrněním, následovaný spontánním kvašením ve větších dubových sudech (foudre) či malých barrique. Fermentace je dlouhá 2-4 týdny a následuje zrání 24 měsíců v sudech. Používá se výhradně starší dřevo (3-15 let). Vína nejsou čiřena ani filtrována. Síra, pokud je vůbec přidána, je použita pouze před lahvováním v minimálním množství. Láhve jsou ručně zavoskovány.