CRÉMANT DU JURA BRUT NATURE

Tmavší žlutá barva s jemným perlením ,které je vytrvalé. Menší bublinky se postupně uvolňují. Aroma je výrazné a intenzivní. Nabízí směs chlebové kůrky, toatů, másla a zralých citronů či drceného křemene. V chuti suché, přímé a velmi pružné. Na patru dominují tony citrusů a másla, dlouhá persistence ukazuje na delší zrání na láhvi. V dochuti se objevují tony minerálů a pečených jablek. Vhodné jako aperitiv k mořským plodům nebo pečeným ústřicím. 


  • Skladem
520 Kč
Kategorie: VALENTIN MOREL
Oblast původu: Jura
Odrůda: Chardonnay
Barva: bílé
Druh: šumivé
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 11%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Kozumace: do 5 let
 

Jura_newHrozny pocházejí z vinohradu Saint Savin jenž tvoří na povrchu vápencová suť s podložím ze slínu. Základní víno pro tento krásný crémant zrálo v 500 hl sudech z dubu – demi muids. Hrozny pocházejí z ročníku 2016, který je po 1 roku zrání rozkvašen přidáním čerstvého moštu ze Savagnin ročníku 2017. Poté je víno nalahvováno a uzavřeno provizorním uzávěrem. Po 18 měsících zrání na láhvi s pravidelným setřásáváním jsou kaly odstřeleny a je přidáno rezervní víno bez dosáže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

morelVycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po svém otci Jean Lucovi v roce 2014. Jeho otec zde hospodařil od roku 1985 organicky, vedle vinic se také staral o sady a háje. Poté co Valentin vystudoval nejvyšší stupeň oboru práva ve Strasbourg následoval návrat do rodného Poligny (hlavní město sýru Comté). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného městečka, kde začal obhospodařovat 8ha vinici v biodynamickém režimu. Na vinicích se pracuje výhradně ekologicky (základem je zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, ruční sběr i práce na vinici, použití rostlinných výluhů atd). Ve sklepě pak pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (nepoužívá autochtonní kvasinky, preferuje spontánní kvašení, síra je použita šetrně či v žádném množství před lahvováním). Kvašení většinou probíhá v nerezových tancích. Následně vína školí v použitém dubovým dřevě nebo nerezu. Výsledná vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají minimálně 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.