NOVÝ ROČNÍK LE PUY 2018

Zařadili jsme do nabídky nový ročník fantastického vinařství Le Puy.  Rok 2018 byl pro vinařství komplikovaný a i přes nízký výnos hroznů, dal skvělé, vysoce hodnocené víno. 

 

Vinařství Le Puy pochází z nejznámější vinařské oblasti Bordeaux ve Francii, kde vznikají zajímavá a velmi osobitá vína s velkým věhlasem. Le Puy vlastní rodina Amoreau od roku 1610. Jedná se o bývalé keltské opidum, které bylo přestavěno na venkovské stavení. Plocha vinic se rozkládá na 54 ha, k nimž patří ještě dalších 50 ha sadů, lesů, hájů, luk a jezer. Vinařství sídlí na pravém břehu řeky Dordogne ve vesnici Saint Cibard.

 

Le Puy na vinici využívá při orbě koně  a zbytek obstarávají lidé

 

Rodina Amoreau hospodaří biodynamicky a využívá permakulturní zemědělství. Na vinicích jsou při orbě využívány koně, zbytek obstará lidská práce. Terroir vinic se nachází na vápencové plošině, kterou tvoří jíl, vápenec či křemen s povrchem z červeného jílu. Unikátní starosvětské Bordeaux se vymyká klasickým konvečním Cru Classé. Ať svoji dlouhou historií (400 let) či přístupem na vinici a ve sklepě. Vína z Le Puy jsou požitkářským zážitkem, nabízejí radost, štěstí každému, kdo víno ochutná. 

 

Chateau le Puy - France 03
 

Teď něco k novému ročníku. Emilien 2018 se hodně liší od svého předchůdce z ročníku 2017. Zatímco 2017 je velice hravá, svým způsobem divoká, tak 2018 je plná, hutná a vrstevnatáVíno má intenzivní granátovou barvu s fialkovými odlesky na okraji. Aroma vína je výrazné a pronikavé s dominancí černého ovoce, červeného rybízu a lanýžů. V puse je suché, čisté a velmi osvěžující. Působí velmi elegantně a komplexně. Znatelné třísloviny ukazují další potenciál zrání. Emilien

 

Ročník 2018 je plným, komplexním vínem s dlouhým potenciálem zrání.

 

Hrozny pocházejí z mladších vinic jejichž stáří je kolem 45 let. Po ručním sběru jsou kompletně odtržené hrozny umístěny do starých betonových kádích, kde samovolně kvasí po dobu 4-5 týdnů. Po fermentaci je víno umístěno na 24 měsíců do starých dubových sudů. Víno je následně lahvováno bez filtrace a přidané síry. Celková síra je 10 mg/l.

 

 

Více informací o tomto víně naleznete zde.