ROSE MARIE 2018

Nádherná tmavě růžová barva s odlesky rubínová evokuje chuť k otevření láhve. Po otevření a lehkém provzdušnění ve vínu dominuje intenzivní a čisté aroma plné drobného červeného ovoce, pivoněk, květů růže. V puse suché, plné a lahodně kulaté s jemnými třísly. Závěr je dlouhý, čistý s tony jahod, smetany a zralých plodů červeného rybízu. Vhodné k asijským pokrmům či dezertům s drobnými červenými plody. 


  • Skladem
850 Kč
Kategorie: LE PUY
Oblast původu: Bordeaux
Odrůda: Merlot
Barva: růžové
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 14%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Kozumace: do 4 let
 

Bordeux_newMošt pro tento skvostný klaret se získává z tzv. samotoku - samovolně vytékajícího moštu ze rmutu (hrozny nebyly lisovány), který následně fermentoval a zrál 10 měsíců v použitých barrique sudech.Víno je lahvováno bez filtrace a přidané síry, aby se zachovala jeho přirozenost. Roční produkce je pouhých 1200 láhví. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASCAL_JEAN_PIERREPozoruhodné venkovské stavení Chateau Le puy vlastní rodina Amoreau od roku 1610. Bývalé keltské opidum bylo postupně přestavěno na venkovské chateau.  Jde o výjimečně tradiční Bordeaux, kde se postupy při pěstování révy i výrobě vína minimálně změnily. Plocha vinic se rozkládá na 54ha k nimž patří ještě dalších 50 ha sadů, lesů, hájů a jezer. Vinařství sídlí v oblasti Bordeaux, konkrétně v okresu Saint Cibard nacházejícího se severovýchodně od Pomerol (cca 18km). Hospodaří se výhradně organicky a biodynamicky (využívání přírodních preparátů, výluhů bylin, kompostu apod.). Při orbě jsou využíváni koně, vinice jsou částečně zatravněny. Vinařství pracuje bez umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů a umělých kvasinek. Vinice jsou situovány na stejné plošině jako St. Emilion či Pomerol. Terroir se nachází na vápencové plošině (3 různé polohy), kterou tvoří jíl, vápenec a křemen. Jižní expozice, dostatek slunce a tepla tvoří výtečné klima pro tamní odrůdy, z nichž klíčovou představuje Merlot (85%), dále Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Carmenére, Malbec a menší výsadba Semillon.  Sběr probíhá výhradně ručně s úplným odzrněním, následovaný spontánním kvašením ve větších dubových sudech (foudre) či malých barrique. Fermentace je dlouhá 2-4 týdny a následuje zrání 24 měsíců v sudech. Používá se výhradně starší dřevo (3-15 let). Vína nejsou čiřena ani filtrována. Síra, pokud je vůbec přidána, je použita pouze před lahvováním v minimálním množství. Láhve jsou ručně zavoskovány.