TROUSSEAU LES TROUILLOTS 2018

Víno má hlubší granátovo rubínovou barvu. intenzivní aroma nabízí třešně, višně v čokoládě, skořici a trochu štiplavého koření jako pepř a nové koření. Po polknutí na patře vypukne doslova extáze chutí díky své lehkosti a pitelnosti nepůsobí těžce. Je suché, středně plné se středním obsahem tříslovin. Působí velmi svěže a čistě. Dochuť nabízí dlouhou čokoládovo-třešňovou linku, která se opírá o kyselinu. Skvěle se hodí ke zvěřině či dušeným masům se zeleninou. 


  • Skladem
490 Kč
Kategorie: VALENTIN MOREL
Oblast původu: Jura
Odrůda: Trousseau
Barva: červené
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 12,5%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Kozumace: do 10 let
 

Jura_newHrozny pocházejí ze 35 let starého vinohradu nesoucí název Les Trouillots. Hrozny byly sklízeny ručně při nízkém výnosu (30 hl/ha). Nakvašování proběhlo v kádích INOX po dobu 18 dní. Následovala malolaktická a alkoholová fermentace ve stejné nádobě. Po přetočení vína do INOX nádoby víno zrálo ještě dalších 8 měsíců na jemných kalech. Lahvováno bez filtrace a přidané síry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

morelVycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po svém otci Jean Lucovi v roce 2014. Jeho otec zde hospodařil od roku 1985 organicky, vedle vinic se také staral o sady a háje. Poté co Valentin vystudoval nejvyšší stupeň oboru práva ve Strasbourg následoval návrat do rodného Poligny (hlavní město sýru Comté). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného městečka, kde začal obhospodařovat 8ha vinici v biodynamickém režimu. Na vinicích se pracuje výhradně ekologicky (základem je zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, ruční sběr i práce na vinici, použití rostlinných výluhů atd). Ve sklepě pak pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (nepoužívá autochtonní kvasinky, preferuje spontánní kvašení, síra je použita šetrně či v žádném množství před lahvováním). Kvašení většinou probíhá v nerezových tancích. Následně vína školí v použitém dubovým dřevě nebo nerezu. Výsledná vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají minimálně 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.