SAVAGNIN OUILLÉ 2017

Naturé neboli Savagnin, které má pazourkový nádech s citrusovými plody. Díky dlouhému kontaktu s jemnými kaly je víno suché, bohaté a plné až tučné na patru. Evokuje dojem chlebové kůrky, pečených citrusů a značné minerality. Dlouhá smetanovo citrusová dochuť naznačuje další potenciál ke zrání. Skvělé se sýrem Raclette nebo fondue či grilovanými rybami. 


  • Skladem
590 Kč
Kategorie: VALENTIN MOREL
Oblast původu: Jura
Odrůda: Savagnin
Barva: bílé
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 13%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Konzumace: do 15 let
 

Jura_newSavagnin. Obsah alkoholu 13%. Hrozny pocházejí ze 40 let staré vinice Saint Savin jejíž podloží tvrdá vápencová skála s pískovcem. Po ručním sběru dochází k přímému lisování celých bobulí a následné fermentaci v nerezovém tanku, kde také víno po přetočení zraje 24 měsíců. Výsledkem je nádherné

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

morelVycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po svém otci Jean Lucovi v roce 2014. Jeho otec zde hospodařil od roku 1985 organicky, vedle vinic se také staral o sady a háje. Poté co Valentin vystudoval nejvyšší stupeň oboru práva ve Strasbourg následoval návrat do rodného Poligny (hlavní město sýru Comté). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného městečka, kde začal obhospodařovat 8ha vinici v biodynamickém režimu. Na vinicích se pracuje výhradně ekologicky (základem je zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, ruční sběr i práce na vinici, použití rostlinných výluhů atd). Ve sklepě pak pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (nepoužívá autochtonní kvasinky, preferuje spontánní kvašení, síra je použita šetrně či v žádném množství před lahvováním). Kvašení většinou probíhá v nerezových tancích. Následně vína školí v použitém dubovým dřevě nebo nerezu. Výsledná vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají minimálně 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.