POULSARD LES TROUILLOTS 2018

Světlá granáto cihlová barva je doprovázena výrazným a lahodným aroma červených plodů jako třešně, rybíz nebo brusinky. Po otevření aroma
roste a nabívá na komplexnosti. Ucítíte zeminu, mátu a lehce herbální tony s čokoládou. V puse středně plné, lehkonohé a nebezpečně pitelné.
Servis doporučujeme kolem 12 °C.


  • Skladem
490 Kč
Kategorie: VALENTIN MOREL
 

Jura_new

Poulsard pochází z 35+ staré vinice s nadmořskou výškou 350 m n.m. Terroir tvoří šedý slín s vápencovými úlomky. Hrozny byli 15 dní macerovány po odzrnění. Alkoholická a malolaktická fermentace proběhla v nerezovém tanku, kde víno následně na kalech zrálo 8 měsíců. Lahovávno bez filtrace a přidené síry

morelVycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po svém otci Jean Lucovi v roce 2014. Jeho otec zde hospodařil od roku 1985 organicky, vedle vinic se také staral o sady a háje. Poté co Valentin vystudoval nejvyšší stupeň oboru práva ve Strasbourg následoval návrat do rodného Poligny (hlavní město sýru Comté). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného městečka, kde začal obhospodařovat 8ha vinici v biodynamickém režimu. Na vinicích se pracuje výhradně ekologicky (základem je zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, ruční sběr i práce na vinici, použití rostlinných výluhů atd). Ve sklepě pak pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (nepoužívá autochtonní kvasinky, preferuje spontánní kvašení, síra je použita šetrně či v žádném množství před lahvováním). Kvašení většinou probíhá v nerezových tancích. Následně vína školí v použitém dubovým dřevě nebo nerezu. Výsledná vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají minimálně 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.