CRÉMANT DU JURA BRUT NATURE "ALTER NATIVE"

TmavšÍ zlatá barva s trvalým, velmi jemným perlením pouzkazuje na dlouhé ležení na láhvi (36 měsíců). Aroma je plné a intezivní, nabízí pečené jablka, toasty, přezrálé citrusy, pečený chléb. V chuti se suché, působí nazrále a plně. Jsou cítit malinké a pravidelné bublinky. Dlouhý minerální odchod vybízí k párování s tučnými rybami. 


  • Skladem
550 Kč
Kategorie: VALENTIN MOREL
Oblast původu: Jura
Odrůda: Chardonnay
Barva: bílé
Druh: šumivé
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 12%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, Ecocert
Konzumace: do 5 let
 

Jura_new

Hrozny pro základní víno pocházejí z roku 2014 (víno fermentovalo a zrálo v dubu o objemu 500l). Před rozkvašením v láhvi byl přidán mošt Chardonnay z ročníku 2015, který zajistil druhotné kvašení na láhvi. Dokvas v láhvi trval 36 měsícům, následně bylo víno odstřeleno zakorkováno bez přidané síry. 

morelVycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po svém otci Jean Lucovi v roce 2014. Jeho otec zde hospodařil od roku 1985 organicky, vedle vinic se také staral o sady a háje. Poté co Valentin vystudoval nejvyšší stupeň oboru práva ve Strasbourg následoval návrat do rodného Poligny (hlavní město sýru Comté). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného městečka, kde začal obhospodařovat 8ha vinici v biodynamickém režimu. Na vinicích se pracuje výhradně ekologicky (základem je zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, ruční sběr i práce na vinici, použití rostlinných výluhů atd). Ve sklepě pak pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (nepoužívá autochtonní kvasinky, preferuje spontánní kvašení, síra je použita šetrně či v žádném množství před lahvováním). Kvašení většinou probíhá v nerezových tancích. Následně vína školí v použitém dubovým dřevě nebo nerezu. Výsledná vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají minimálně 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.