CHARDONNAY CHAMP D´AUBERT 2016

Toto "oranžové" neboli macerované víno má tmavě žluto oranžovou barvu. Svůdné a intenzivní aroma plné zralých broskví, meruněk, sušených plodů a ořechů volá po ochutnání! V chuti je měkké, přístupné i přes znatelné tříslo. Závěr je delikátní, připomínající pomeranče, pomerančovou kůry a meruňky. V gastronomii se hodí ke sladko kyselým asijským pokrmům, ke kuřeti na meruńkách nebo k sushi.


  • Skladem
450 Kč
Kategorie: VALENTIN MOREL
Oblast původu: Jura
Odrůda: Chardonnay
Barva: oranžové
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 12,5%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Konzumace: do 3 let
 

Jura_newPůvod hroznů proto toto macerované víno je ve vinohradu Les Trouillots (40 let starý) jenž tvoří duhové slíny z období Trias a na povrchu je vápencová suť. Po ručním sběru jsou hrozny 12 dní nakvašovány za studena bez odzrnění. Macerace a kvašení probíhá v nerezových tancích, malolaktická fermentace probíhá v demi muids kde víno následně víno zraje 12 měsíců. Víno je lahvováno bez filtrace a přidané síry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

morelVycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po svém otci Jean Lucovi v roce 2014. Jeho otec zde hospodařil od roku 1985 organicky, vedle vinic se také staral o sady a háje. Poté co Valentin vystudoval nejvyšší stupeň oboru práva ve Strasbourg následoval návrat do rodného Poligny (hlavní město sýru Comté). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného městečka, kde začal obhospodařovat 8ha vinici v biodynamickém režimu. Na vinicích se pracuje výhradně ekologicky (základem je zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, ruční sběr i práce na vinici, použití rostlinných výluhů atd). Ve sklepě pak pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (nepoužívá autochtonní kvasinky, preferuje spontánní kvašení, síra je použita šetrně či v žádném množství před lahvováním). Kvašení většinou probíhá v nerezových tancích. Následně vína školí v použitém dubovým dřevě nebo nerezu. Výsledná vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají minimálně 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.