HORY

Výběr 6 vín z vinic horského masivu Jurských Alp, které naleznete mezi Burgundskem a Švýcarskem.


  • Skladem
2 800 Kč
Kategorie: ŠESTKA V AKCI
 

hory

Sada zaujme především pijáky elektrizujících minerálních svěžích vín, které obdivují regionální odrůdy Savagnin, Chardonnay či Poulsard a Trousseau.

Tento balík sestavil Didier Grappe, Valentin Morel a Domaine de la Pinte.

 

Balení obsahuje:

Domaine de la Pinte - Crémant brut 2017

Valentin Morel - Crémant brut nature 2016

Didier Grappe - Chardonnay 2017

Valentin Morel - Savagnin ouillé 2017

Valentin Morel - Trousseau 2018

Valentin Morel - Poulsard 2018


 

didier_grappeDidier Grappe

V roce 2001 dokončil charismatický a osobitý Didier Grappe vinohradnické lyceum v Beaune a právě v tento rok začal obhospodařovat jeho první vinohrady. Při studiích pečlivě nasával informace při stáži u legendy regionu Pierre Overnoy, jenž ovlivnil jeho názor na pěstování a výrobu vína.  Dnes pracuje na necelých 4 ha v srdci vesnice St.Lothain (většinu vinic tvoří Savagnin a Chardonnay, v menší míře jsou zastoupeny Pinot Noir, Trousseau a Poulsard). Hospodaří okolo vesnice na 3 hlavních parcelách - Novelin, Champs rouge a Longefin. Od počátku přijal s pokorou a respektem svoji úlohu vinaře a rozhodl se pro nenásilné pěstování révy (striktní zelené práce na vinici, zatravňování vinic, použití bylinných výluhů pro posilnění vinice, velmi nízké výnosy pod 25 hl/ha, sklizeň hroznů v maximální fenolické zralosti hroznů, ruční sběr i práce na vinici). Ve sklepě hospodaří bez zásahu tzv. nemanipulativně“, nepoužívá žádná aditiva či kvasinky,  svá vína nečeří ani nefiltruje, lahvuje bez použití oxidu siřičitého. Dle slov Didiera není potřeba zatěžovat tuto planetu chemikáliemi a ničit přirozený charakter vinic a jejich okolí, Není třeba ničit originální terroir, které je založené na šedých slínech z Lias a duhových slínech z Trias. Dle polohy vinice variuje obsah jílu a vápence. Kombinují tradiční vůni a chuť místních odrůd s tvrdou prací vinaře. 

 

 

morel

Valentin Morel

Vycházející hvězda regionu Jura, Valentin Morel, převzal rodinné vinařství po svém otci Jean Lucovi v roce 2014. Jeho otec zde hospodařil od roku 1985 organicky, vedle vinic se také staral o sady a háje. Poté co Valentin vystudoval nejvyšší stupeň oboru práva ve Strasbourg následoval návrat do rodného Poligny (hlavní město sýru Comté). Místo kariéry špičkového právníka se rozhodl pro návrat do rodného městečka, kde začal obhospodařovat 8ha vinici v biodynamickém režimu. Na vinicích se pracuje výhradně ekologicky (základem je zatravnění vinic, velká biodiverzita rostlin, ruční sběr i práce na vinici, použití rostlinných výluhů atd). Ve sklepě pak pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (nepoužívá autochtonní kvasinky, preferuje spontánní kvašení, síra je použita šetrně či v žádném množství před lahvováním). Kvašení většinou probíhá v nerezových tancích. Následně vína školí v použitém dubovým dřevě nebo nerezu. Výsledná vína nejsou čeřena ani filtrována. Zrají minimálně 12 i více měsíců v demi muids nebo použitých barrique sudech. Valentin hospodaří na vinohradech Les Trouillots, Saint Savin, které tvoří slíny z Lias a Trias. Kromě špičkového Savagnin - Naturé vyrábí výtečný Crémant du Jura, který pochází z hroznů 40 leté parcely kterou pokrývá vápencová suť.

 

 

 domaine_pinteDomaine de la Pinte.

Toto věhlasné biodynamické vinařství leží uprostřed vinic kolem malebného městečka Arbois a sousedí se světoznámou vesnicí Pupillin. Celková výměra vinohradů je 32 ha, většina z nich leží na modrých a červených slínech z období Lias či Trias. O roku 1999 se hospodaří na statku organicky a od roku 2009 plně biodynamicky.
O vinice i sklep pečuje svědomitý Samuel Berger, který převzal žezlo po legendárním Bruno Ciofim. Vinařství patří k předním biodynamickým producentům kraje Jura. Disponuje obrovskými, vskutku unikátními sklepy, které byli postaveny v 50. letech (obsahují unikátní mikroflóru kvasinek, které pomáhají vytvářet vskutku unikátní vína z odrůdy Savagnin).
Kvašení probíhá v betonových kádích, následně vína zrají ve starých dřevěných sudech (demi muids) nebo použitých barriques, kde následně zrají několik měsíců až roků na jemných kalech (minimálně 12 měsíců). V průběhu výroby jsou vína minimálně manipulována (není čeřeno ani filtrováno) a síra se přidává v minimálním množství před lahvováním. Samotná vína jsou precizně čistá, krásně odrůdová a vždy velmi dobře pitelná, skvěle použitelná do gastronomie.