LES MEUNIERS DE CLÉMENCE

Víno má tmavší žlutou až slámovou barvu. Ve skle pozorujeme jemné a vytrvalé perlení s malými bublinkami. Aroma vína je nazrálé, plné briošky a pečených jablek, žlutého ovoce, pomerančové kůry se slanými tony. V chuti suché, čisté a minerální. Evokuje oříšky, smetanu a zralé citrusy. Krémová textura poukazuje na zralost vína. V závěru je cítit živelnost s dlouhými minerálními tony, kterou doplňuje smetanové a oříškové tony. Doporučujeme s lanýži nebo tučnějším mořským rybám.


  • Skladem
1 000 Kč
Kategorie: LELARGE PUGEOT
Oblast původu: Champagne
Odrůda: Pinot meunier
Barva: bílé
Druh: šumivé
Obsah cukru: suché
Objem: 0,75l
Obsah alk.: 12%
Certifikace: DEMETER
Konzumace: do 15 let
 

Champagne_newHrozny pro toto vzácné víno pocházejí z ročníku 2011 z obce Vrigny. Průměrný věk vinohradu je 40 let. Fermentace moštu probíhá v nerezu a následné zrání 6 měsíců v kádích. Tirage byla provedena v dubnu 2012. Zrání ve slepě na láhvi je 4 roky. Odstřelení proběhlo v květnu 2016. Dosage je 4g/L.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lelarge_pugeotVinařská rodina Lelarge hospodaří v obci Vrigny (region Montagne de Reims) od r. 1799, kdy se zde usadil zakladatel Pierre Henri Lelarge. Dříve se členové rodiny živili především prodejem hroznů, jak v regionu bylo zvykem,  ovšem od roku 1935 rodina hospodaří a vyrábí víno pod svou vlastní značkou - nazývané také jako growers. Unikátní terroir kolem Vrigny je tvořeno křídou, pískem a jílem (podloží z vápencových slínů, pískovce a křídy) a výsadbu zde tvoří především Pinot meunier (4,4ha), dále pak Pinot noir (2,8 ha) a Chardonnay (1,5ha). Vinice jsou ve vesnici Vrigny, Coulommes-la-Montagne, Gueux. Vinařství hospodaří biodynamicky (od roku 2017 DEMETER) pod dohledem Dominique Lelarge na 42 parcelách. Všechny práce na vinici jsou prováděny ručně, vinice se nechávají zatravněné a následná orba probíhá koněm. Cílem je živý a konkurence schopný ekosystém, který navrací život do vinic a okolí. Po ručním sběru se hrozny lisují na pneumatickém lisu Bucher, který umožňuje velmi jemné lisování. Fermentace probíhá spontánně pomocí tzv. autochtonních kvasinek jak v nerezu tak ve dřevě. Základní víno zraje několik měsíců (minimum je šest) na jemných kalech v dubovém dřevě nebo foudres či INOX. Zrání vína na láhvi je minimálně 30 měsíců. V současnosti se vinařství přiklání k naturálnímu hospodářství se sklepě a kromě tradičních vín vyrábí i non dosage nebo experimentují s medem pro likér (vlastní zdroj ze včelích úlů na vinici)