EMILIEN 2016

Víno má intenzivní granátovou barvu s fialkovými odlesky na okraji. Aroma vína je výrazné a pronikavé s dominancí černého ovoce, červeného rybízu a lanýžů. Na patře se jeví křupavě a velmi svěže. V puse je suché, čisté a velmi osvěžující. Působí velmi elegantně a komplexně. Znatelné třísloviny ukazují další potenciál zrání. Závěr je středně dlouhý s tony cassis, švestek a dřeva. 


  • Skladem
750 Kč
Kategorie: LE PUY
Oblast původu: Bordeaux
Odrůda: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere
Barva: červené
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 13%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, DEMETER
Konzumace: do 20 let
 

Bordeux_newHrozny pocházejí z mladších vinic jejichž stáří je kolem 45 let. Po ručním sběru jsou kompletně odtržené hrozny umístěny do starých betonových kádích, kde samovolně kvasí po dobu 4-5 týdnů. Po fermentaci je víno umístěno na 24 měsíců do starých dubových sudů na 24 měsíců. Víno je následně láhvováno bez filtrace a přidané síry. Celková síra je 10 mg/l.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASCAL_JEAN_PIERREPozoruhodné venkovské stavení Chateau Le puy vlastní rodina Amoreau od roku 1610. Bývalé keltské opidum bylo postupně přestavěno na venkovské chateau.  Jde o výjimečně tradiční Bordeaux, kde se postupy při pěstování révy i výrobě vína minimálně změnily. Plocha vinic se rozkládá na 54ha k nimž patří ještě dalších 50 ha sadů, lesů, hájů a jezer. Vinařství sídlí v oblasti Bordeaux, konkrétně v okresu Saint Cibard nacházejícího se severovýchodně od Pomerol (cca 18km). Hospodaří se výhradně organicky a biodynamicky (využívání přírodních preparátů, výluhů bylin, kompostu apod.). Při orbě jsou využíváni koně, vinice jsou částečně zatravněny. Vinařství pracuje bez umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů a umělých kvasinek. Vinice jsou situovány na stejné plošině jako St. Emilion či Pomerol. Terroir se nachází na vápencové plošině (3 různé polohy), kterou tvoří jíl, vápenec a křemen. Jižní expozice, dostatek slunce a tepla tvoří výtečné klima pro tamní odrůdy, z nichž klíčovou představuje Merlot (85%), dále Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Carmenére, Malbec a menší výsadba Semillon.  Sběr probíhá výhradně ručně s úplným odzrněním, následovaný spontánním kvašením ve větších dubových sudech (foudre) či malých barrique. Fermentace je dlouhá 2-4 týdny a následuje zrání 24 měsíců v sudech. Používá se výhradně starší dřevo (3-15 let). Vína nejsou čiřena ani filtrována. Síra, pokud je vůbec přidána, je použita pouze před lahvováním v minimálním množství. Láhve jsou ručně zavoskovány.