L´EXTREME BLANC 2018
Popis
120 let stará vinice je vysázena odrůdami Grenache gris, blanc a noir. Podloží tvoří břidlicové slíny v nadmořské výšce 315 m n.m. Výnos je 8 hl/ha. Hrozny byly přímo lisovány a následně lehce vystaveny vzduchu. Fermentace proběhne v použitém dřevu (mix 500 l a barrique). Zrání proběhlo v 500l starých sudech. Lahvováno bez filtrace a přidané síry.
Vinařství sídlí v přímořské obci Peyriac-de-Mer, která leží mezi mořskou lagunou La Berre a Středozemním mořem v Languedoc.
Les Clos Perdus vede charismatický Paul Old, původem Australan, který hospodaří biodynamicky na 20 ha od roku 2003 (32 parcel).Vinice jsou situovány v nížinách u jezer či lagun (naplaveninové půdy s šedým jílem) nebo v horách Corbiéres (kamenité, vápenaté těžko přístupné vinice).
Ve sklepě kvasí vše spontánně bez aditiv, pomocí autochtonních kvasinek. Elevage probíhá v použitém dubovém dřevě různé velikosti (foudres, demi muids, barrique). Vína jsou hrubě filtrována a sířena vůbec či na minimálně, a to před lahvováním.