KÉZAKO 2019

Hustá granátovo lilková barva vína s omamným aroma cassis, divokých třešnní a sladkého koření. V chuti svěží, křupavé a velmi osvěžující s explozí ovoce na patru. Skvěle se hodí ke svačince jako jsou tapas či uzeniny. 


  • Skladem
250 Kč
Kategorie: DOMAINE MAMARUTA
Oblast původu: Languedoc Roussillon
Odrůda: Carignan
Barva: červené
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 12%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB
Konzumace: do 2 let
 

Languedoc_new

První hrozny ze staré vinice Carignan, které se na vinařství sklízejí jsou zpracovány technikou karbonické macerace (8 dní) dávají víno k nakousnutí! Víno vzniklo bez ponořování matolinového klobouku a bez přetáčení. Po kvašení zraje víno v nádobě ze sklo karbobátu po dobu 6 měsíců. 

mamarutaSkromný a tvrdě pracující Marc Castan je interesantní osobou naturálních vín z Languedocu - Fitou.
Hospodaří na 12 ha v La Palme při pobřeží Středozemního moře blízko mořských salin v nadmořské výšce 100 m n m. Vinohrady jsou většinou na chudém vápencovém podloží s příměsí jílu, na povrchu se často vyskytují galets roulés (bílé kulaté vápencové kameny se schopností asimilovat teplo).
Vinohrady jsou od 65-95 let staré a jsou osázeny tradičními odrůdami jako Carignan, Grenache, Mouvédre či Syrah. Na vinicích se pracuje výhradně manuálně, od ručního sběru (probíhá až o 3 týdny dříve než u většiny vinařství na jihu kvůli kyselině v hroznu) až po obdělávání vinohradů. Ve sklepě se pracuje bez zásahově a využívá se několika technik např. nakvašování celých hroznů (karbonická macerace) nebo částečně ponořuje matolinový klobouk (snaha minimální manipulace při výrobě). Vína nejsou filtrována ani čeřena, lahvována bez přidané síry. Výsledná vína jsou velmi ovocná a lehkonohá, oproti typicky jižanským vínům. Vynikají svou svěžestí a nenáročností. Skvěle zobrazují Marcovu myšlenku vyrábět vína, která si žijí svým životem, tak jako tamní lidé v La Palme.