SAVAGNIN OUILLÉ MAGNUM 2016

Světle zlatá barva s pěknou jiskrou. Aroma vína je komplexní a vícevrstevné. Je tvořeno tony sladkého koření, exotické zralého ovoce, kandovaného citronu, minerály. V chuti suché, opulentní, plné energie. Příjemná kyselina a citrusové tony se smetanovým nádech tvoří dlouhý harmonický závěr. Skvělé s mušlemi, humrem nebo thajskými pokrmy na bázi kokosového mléka. 


  • Skladem
1 300 Kč
Kategorie: DOMAINE DE LA PINTE
Oblast původu: Jura
Odrůda: Savagnin
Barva: bílé
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 13,5%
Objem: 1,5l
Certifikace: AB, DEMETER
Konzumace: do 20 let
 

Jura_new

Savagnin pochází z vinohradu vedle panství Pinte, kterým je tvořen modrým slínem z období Lias. Tradiční vinifikace zahrnuje přimý lis hroznů na pneumatickém lisu, alkoholové a jablečno mléčné kvašení v betonových kádích. Zrání probíhá ve velých dřevěných foudrech (520l)po dobu 3 let. Lahvováno po lehcé filtraci a přidání síry (celková 52 mg/l).

domaine_pinteToto věhlasné biodynamické vinařství leží uprostřed vinic kolem malebného městečka Arbois a sousedí se světoznámou vesnicí Pupillin. Celková výměra vinohradů je 32 ha, většina z nich leží na modrých a červených slínech z období Lias či Trias. O roku 1999 se hospodaří na statku organicky a od roku 2009 plně biodynamicky.
O vinice i sklep pečuje svědomitý Samuel Berger, který převzal žezlo po legendárním Bruno Ciofim. Vinařství patří k předním biodynamickým producentům kraje Jura. Disponuje obrovskými, vskutku unikátními sklepy, které byli postaveny v 50. letech (obsahují unikátní mikroflóru kvasinek, které pomáhají vytvářet vskutku unikátní vína z odrůdy Savagnin).
Kvašení probíhá v betonových kádích, následně vína zrají ve starých dřevěných sudech (demi muids) nebo použitých barriques, kde následně zrají několik měsíců až roků na jemných kalech (minimálně 12 měsíců). V průběhu výroby jsou vína minimálně manipulována (není čeřeno ani filtrováno) a síra se přidává v minimálním množství před lahvováním. Samotná vína jsou precizně čistá, krásně odrůdová a vždy velmi dobře pitelná, skvěle použitelná do gastronomie.