POULSARD L´AMI KARL
Popis
Hrozny pochází z parcel L´Ami Karl, což je nestarší vinohrad pro Poulsard, nacházející se jižně od panství Pinte. Půdy tvoří červený slín z období Trias. Po ručním sběru hroznů došlo k nakvašování 1 měsíc v betonových kádích, kde také proběhlo kvašení. Po přetočení díky graviataci zrálo víno 6 měsíců ve velkých dubových kádích. Po elevage je víno stočeno bez filtrace a přidané síry (celková 22 mg/l).
Toto věhlasné biodynamické vinařství leží uprostřed vinic kolem malebného městečka Arbois a sousedí se světoznámou vesnicí Pupillin. Celková výměra vinohradů je 32 ha, většina z nich leží na modrých a červených slínech z období Lias či Trias. O roku 1999 se hospodaří na statku organicky a od roku 2009 plně biodynamicky.
O vinice i sklep pečuje svědomitý Samuel Berger, který převzal žezlo po legendárním Bruno Ciofim. Vinařství patří k předním biodynamickým producentům kraje Jura. Disponuje obrovskými, vskutku unikátními sklepy, které byli postaveny v 50. letech (obsahují unikátní mikroflóru kvasinek, které pomáhají vytvářet vskutku unikátní vína z odrůdy Savagnin).
Kvašení probíhá v betonových kádích, následně vína zrají ve starých dřevěných sudech (demi muids) nebo použitých barriques, kde následně zrají několik měsíců až roků na jemných kalech (minimálně 12 měsíců). V průběhu výroby jsou vína minimálně manipulována (není čeřeno ani filtrováno) a síra se přidává v minimálním množství před lahvováním. Samotná vína jsou precizně čistá, krásně odrůdová a vždy velmi dobře pitelná, skvěle použitelná do gastronomie.