LA CAPITAINE 2018
Popis
Hrozny pro cuvée pochází z velmi ceněné polohy "La Capitaine" , které se nachází nedaleko sídla vinařství, kde podloží tvoří červené slíny z Lias. Po ručním sběru a celkovém odzrnění víno kvasí 3 týdny v betonu (jednotlivé odrůdy separovaně). Následně je víno přetočeno do velkých dřevěných foudres po dobu 6 měsíců (jednotlivé partie jsou smíchány po malolaktice). Stáčeno bez filtrace a lahvováno bez přidané SO2.
Biodynamické vinařství leží uprostřed vinic kolem městečka Arbois, sousedící s vesnicí Pupillin. Výměra vinohradů je 32 ha, většina z nich leží na modrých a červených slínech z období Lias či Trias. O roku 1999 se hospodaří na statku organicky , odroku 2009 plně biodynamicky. Disponují obrovskými, unikátním sklepem, který byl postaven v 50. letech (obsahují mikroflóru kvasinek, které pomáhají vytvářet vskutku unikátní vína).
Kvašení probíhá v betonových kádích, následně vína zrají ve starých dřevěných sudech (demi muids) či použitých barriques, kde následně zrají několik měsíců až roků na jemných kalech (minimálně 12 měsíců). V průběhu výroby jsou vína minimálně manipulována (není čeřeno ani filtrováno). síra se přidává v minimálním množství před lahvováním. Samotná vína jsou precizně čistá, krásně odrůdová a vždy velmi dobře pitelná, skvěle použitelná do gastronomie.