CRÉMANT DU JURA BRUT
Popis
Hrozny pocházejí z ročníku 2017. Byly zpracovány na pneumatickém lisu přímým lisováním. Následně byl mošt odkalen po dobu 24 hodin. Po přetočení do betonových kádích proběhla alkoholická a jablečno mléčná fermentace. Po přidání směsi curku a kvasnic (0,5%) proběhlo druhotné kvašení a následně byli láhve setřásávány po dobu 2 let.
Toto věhlasné biodynamické vinařství leží uprostřed vinic kolem malebného městečka Arbois a sousedí se světoznámou vesnicí Pupillin. Celková výměra vinohradů je 32 ha, většina z nich leží na modrých a červených slínech z období Lias či Trias. O roku 1999 se hospodaří na statku organicky a od roku 2009 plně biodynamicky.
O vinice i sklep pečuje svědomitý Samuel Berger, který převzal žezlo po legendárním Bruno Ciofim. Vinařství patří k předním biodynamickým producentům kraje Jura. Disponuje obrovskými, vskutku unikátními sklepy, které byli postaveny v 50. letech (obsahují unikátní mikroflóru kvasinek, které pomáhají vytvářet vskutku unikátní vína z odrůdy Savagnin).
Kvašení probíhá v betonových kádích, následně vína zrají ve starých dřevěných sudech (demi muids) nebo použitých barriques, kde následně zrají několik měsíců až roků na jemných kalech (minimálně 12 měsíců). V průběhu výroby jsou vína minimálně manipulována (není čeřeno ani filtrováno) a síra se přidává v minimálním množství před lahvováním. Samotná vína jsou precizně čistá, krásně odrůdová a vždy velmi dobře pitelná, skvěle použitelná do gastronomie.