CHARDONNAY 2017

Víno má tmavě slámovou barvu, intenzivní aroma ořechů, žlutých květů, zralých hrušek. V chuti je suché, mocné a velmi plné. Na patře intenzivní chuť kdoulí, hrušek, másla s dotykem dřeva. Dochuť je perzistentní a evokuje máslové sušenky, toasty a sušené plody. Doporučujeme dekantovat 1 hod před konzumací. 


  • Skladem
380 Kč
Kategorie: DOMAINE DE LA PINTE
Oblast původu: Jura
Odrůda: Chardonnay
Barva: bílé
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 14%
Objem: 0,75l
Certifikace: DEMETER
Konzumace: do 15 let
 

Jura_newHrozny pocházejí z komplikovaného ročníku 2017, kdy díky jarním mrazům došlo na vinici k velké redukci. Výsledkem je extrémně malý výnos 8 hl/ha! Hrozny pocházejí z parcely na dobře exponovaných svazích směrem na Pupillin jejichž podloží tvoří modré slíny z Lias. Tradiční vinifikace zahrnuje odzrnění a přímé lisování, kdy mošt následně kvasí v betonových tancích.  Víno je následně přetočeno samospádem do sklepa, kde zrálo v použitých demi muids po dobu 10 měsíců. Po této době je víno stočené a lahvované z hrubou filtrací s přidáním 20 mg síry.

 

 

 

 

 

 

 

 

domaine_pinteToto věhlasné biodynamické vinařství leží uprostřed vinic kolem malebného městečka Arbois a sousedí se světoznámou vesnicí Pupillin. Celková výměra vinohradů je 32 ha, většina z nich leží na modrých a červených slínech z období Lias či Trias. O roku 1999 se hospodaří na statku organicky a od roku 2009 plně biodynamicky.
O vinice i sklep pečuje svědomitý Samuel Berger, který převzal žezlo po legendárním Bruno Ciofim. Vinařství patří k předním biodynamickým producentům kraje Jura. Disponuje obrovskými, vskutku unikátními sklepy, které byli postaveny v 50. letech (obsahují unikátní mikroflóru kvasinek, které pomáhají vytvářet vskutku unikátní vína z odrůdy Savagnin).
Kvašení probíhá v betonových kádích, následně vína zrají ve starých dřevěných sudech (demi muids) nebo použitých barriques, kde následně zrají několik měsíců až roků na jemných kalech (minimálně 12 měsíců). V průběhu výroby jsou vína minimálně manipulována (není čeřeno ani filtrováno) a síra se přidává v minimálním množství před lahvováním. Samotná vína jsou precizně čistá, krásně odrůdová a vždy velmi dobře pitelná, skvěle použitelná do gastronomie.