LES INSOUCIANTES 2018

Čistá světle rubínová barva s odlesky tmavě růžové. Na nose je víno velmi příjemné a přístupné. Nabízí směs lesních plodů, třešní a rybízu. Po delším otevření se objevují lehce zemité tony spolu s pepřem a tony uzeniny. V chuti suché, čisté, přímé a skvěle svěží. Velmi dobře pitelné a přímočaré V puse cítíte explozi drobných bobulí, rybízu a třešní. Vše je podepřeno o svěží projev díky mineralitě a dobré kyselině. 


  • Skladem
390 Kč
Kategorie: DIDIER GRAPPE
Oblast původu: Jura
Odrůda: Trousseau, Poulsard, Pinot noir, Chardonnay
Barva: červená
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 11,5%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB
Kozumace: do 6 let
 

Jura_newToto vzácné víno (prodkuce 300 láhví) pochází z hroznů z několika vinic (není důležitá poloha ale styl vína). Vinifikace hrznů proběhla společně. Nakvašovány byly jak modré tak bílé hrozny pospolu.Víno kvasilo v betonovém tanku a následně zrálo ve  stejné nádobě. Po 12 měsících je víno stočeno do láhví bez filtrace a přidané síry. Nabízí výtečný poměr cena/výkon ze všech červených vín z Cotes du Jura. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

didier_grappeV roce 2001 dokončil charismatický a osobitý Didier Grappe vinohradnické lyceum v Beaune a právě v tento rok začal obhospodařovat jeho první vinohrady. Při studiích pečlivě nasával informace při stáži u legendy regionu Pierre Overnoy, jenž ovlivnil jeho názor na pěstování a výrobu vína.  Dnes pracuje na necelých 4 ha v srdci vesnice St.Lothain (většinu vinic tvoří Savagnin a Chardonnay, v menší míře jsou zastoupeny Pinot Noir, Trousseau a Poulsard). Hospodaří okolo vesnice na 3 hlavních parcelách - Novelin, Champs rouge a Longefin. Od počátku přijal s pokorou a respektem svoji úlohu vinaře a rozhodl se pro nenásilné pěstování révy (striktní zelené práce na vinici, zatravňování vinic, použití bylinných výluhů pro posilnění vinice, velmi nízké výnosy pod 25 hl/ha, sklizeň hroznů v maximální fenolické zralosti hroznů, ruční sběr i práce na vinici). Ve sklepě hospodaří bez zásahu tzv. nemanipulativně“, nepoužívá žádná aditiva či kvasinky,  svá vína nečeří ani nefiltruje, lahvuje bez použití oxidu siřičitého. Dle slov Didiera není potřeba zatěžovat tuto planetu chemikáliemi a ničit přirozený charakter vinic a jejich okolí, Není třeba ničit originální terroir, které je založené na šedých slínech z Lias a duhových slínech z Trias. Dle polohy vinice variuje obsah jílu a vápence. Kombinují tradiční vůni a chuť místních odrůd s tvrdou prací vinaře. Výsledná vína z jeho produkce jsou doslova elektrizující a dech beroucí.