CHARDONNAY 2017

Aroma je pikantní a minerální,  s tony citronové kůry, zeleného jablka a pečených hrušek. V chuti je víno suché, minerální až slané, krémové a velmi dobře pitelné. Nechybí typické slané tony, oříšky, mandle, citrusy, zelená jablka na patře. Závěr vína je harmonický, vyvážený a kulatý. V dochuti dominují oříšký, smetany a naložené citrusy v soli. Skvěle se hodí k sýru Comté či Mont d´Or nebo smetanovým omáčkám. 


  • Skladem
420 Kč
Kategorie: DIDIER GRAPPE
Oblast původu: Jura
Odrůda: Chardonnay
Barva: bílé
Druh: tiché
Obsah cukru: suché
Obsah alk.: 12%
Objem: 0,75l
Certifikace: AB, Ecocert
Konzumace: do 10 let
 

jura_DIDIER_GRAPPEChardonnay pochází z vinohradu Longefin, Champ rouge a Novelin. Obsah alkoholu 12%. Jde o směs hroznů z několika vinohradů, starší a mladší výsadby díky komplikovanému ročníku 2017. Podloží vinohradů tvoří především hutné slíny a vápenec (dominují šedé slíny) ve výšce 300 m n mořem. Při sklizni je využíván manuální sběr s nízkým výnosem 25 hl/ha. Vinifikace se odehrává nerezovém tanku a následné zrání v použitých dubových sudech barrique po dobu 12 měsíců. Víno je tzv. dolévané (ouillée), není čeřené a je lahvované bez přidané síry.

 

 

 

 

 

 

 

 

didier_grappeV roce 2001 dokončil charismatický a osobitý Didier Grappe vinohradnické lyceum v Beaune a právě v tento rok začal obhospodařovat jeho první vinohrady. Při studiích pečlivě nasával informace při stáži u legendy regionu Pierre Overnoy, jenž ovlivnil jeho názor na pěstování a výrobu vína.  Dnes pracuje na necelých 4 ha v srdci vesnice St.Lothain (většinu vinic tvoří Savagnin a Chardonnay, v menší míře jsou zastoupeny Pinot Noir, Trousseau a Poulsard). Hospodaří okolo vesnice na 3 hlavních parcelách - Novelin, Champs rouge a Longefin. Od počátku přijal s pokorou a respektem svoji úlohu vinaře a rozhodl se pro nenásilné pěstování révy (striktní zelené práce na vinici, zatravňování vinic, použití bylinných výluhů pro posilnění vinice, velmi nízké výnosy pod 25 hl/ha, sklizeň hroznů v maximální fenolické zralosti hroznů, ruční sběr i práce na vinici). Ve sklepě hospodaří bez zásahu tzv. nemanipulativně“, nepoužívá žádná aditiva či kvasinky,  svá vína nečeří ani nefiltruje, lahvuje bez použití oxidu siřičitého. Dle slov Didiera není potřeba zatěžovat tuto planetu chemikáliemi a ničit přirozený charakter vinic a jejich okolí, Není třeba ničit originální terroir, které je založené na šedých slínech z Lias a duhových slínech z Trias. Dle polohy vinice variuje obsah jílu a vápence. Kombinují tradiční vůni a chuť místních odrůd s tvrdou prací vinaře. Výsledná vína z jeho produkce jsou doslova elektrizující a dech beroucí.