BEAUJOLAIS VILLAGES, LA NAPOLEON 2018
Popis
Hrozny pochází vinice tvořené růžovovou žulou pískem.Průměrný věk vinice je 50-80 let. Výroba spočívá v ztv. semi karbonické maceraci (částečné kvašení celých a pomletých hroznů v uzavřené nádobě, půlka byla nakvašována 15 dní a půlka byl přímý lis). Kvašení cca 4 týdny. Elevage (školení) proběhlo část v použitém dřevu a část ve sklolaminátové nádobě. Lahvováno bez čiření a filtrace. Jméno vína vychází z informace, že dům na vinici byl částečně postaven z dřeva lodi La Belle Poule, která v roce 1840 přivezla zpět do Francie ostatky Napoleona.
Clotaire Michal (34 let) má ve svém věku poměrně bohaté zkušenosti s výrobou vína. Začínal na jihu Francie po studiích v Pic St. Loup (u místního mistra z vianřství Clos Marie), následovala dlouhá stáž u legendy apelace Cornas (Thierry Alemand). Po 5 leté praxi na severní Rhoně se přestěhoval do kouzelné vesnice nedaleko Brouilly, kde od roku 2013 hospodačí na 3,8 ha. Krásné svahy s jižní expozicí a typickým podloží z písku a růžového granitu jsou ideální podloží pro staré keře odrůdy Gamay (některé přes 100 let). Na vinicí pracuje orgranicky. Ve sklepě vše kvasí spontánně, vinař využívá fermentaci celých hroznů, síra je přidána pouze během fermentace (3g). Vína zrají ve starých sudech a nerezu. Vína nejsou čiřena ani filtrována.